În suita Zilelor culturale ale Băncii Naţionale a României 2012, miercuri 29 februarie, academicianul Eugen Simion şi-a lansat în sala Mitiţă Constantinescu volumul "Mircea Eliade. Nodurile şi semnele prozei", apărut anul trecut la Editura Univers Enciclopedic Gold. Invitaţi la eveniment au fost tinerii critici Daniel Cristea Enache şi Paul Cernat, întâlnirea fiind moderată de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Evenimentul a fost precedat de un recital de jazz susţinut de Nadia Trohin şi Mircea Tiberian şi de proiecţia cunoscutului film despre Mircea Eliade al lui Paul Barbă Neagră.
Pianist şi compozitor de jazz, Mircea Tiberian este unul dintre cele mai cunoscute nume ale jazzului românesc, cu concerte pe diferite scene ale lumii, alături de alţi mari interpreţi. Anul trecut a lansat albumul "La margine de Bucureşti", împreună, între alţii, cu Nadia Trohin, din Republica Moldova, prezentă şi ea la seara de la Banca Naţională. Un album dedicat Bucureştilor din anii 40, cu muzică românească interbelică, o excelentă introducere la o carte despre proza lui Mircea Eliade.
Volumul masiv, de aproape 500 de pagini, "Mircea Eliade. Nodurile şi semnele prozei", apărut în condiţii grafice de excepţie, cu coperta graficianului Mircia Dumitrescu, este a patra ediţie (autorul academician spune că a cincea, luând în considerare şi nişte texte scrise prin anii 80), definitivă, a unui text care s-a îmbogăţit şi a sporit de la an la an, pe măsură ce se publicau pagini noi, inedite, ale lui Eliade. "Este singura carte în care opera lui Eliade este analizată integral" (Paul Cernat), "o critică totală, atentă la toate resturile unei literaturi" (Daniel Cristea-Enache).
Înainte de a fi un mare istoric al religiilor, Mircea Eliade este un important romancier şi eseist care, în România anilor '30, dezbătea despre concepte literare. Intenţia sa era să cree