Cel mai puţin vizionat film românesc din 2011 este regizat de un angajat al TVR şi-l are printre actori pe Mitică Popescu. Aceasta este povestea prescurtată a eşecului său.
Vineri, 25 februarie 2011. Cinema Scala din Bucureşti. Pe afişul lipit deasupra intrării în cinematograf stă scris, în litere mari, galbene, cuvântul „Umilinţă". Pe coridorul de la intrarea în sala de vizionare încep să-şi facă apariţia actorii şi invitaţii: Valentin Teodosiu, Nicodim Ungureanu, Costel Caşcaval, Tudor Caranfil, apoi producătorii, Marius Barna şi Alexandru Iclozan, iar, la final, regizorul Cătălin Apostol.
Urmează un discurs de peste 40 de minute al actorului Dan Puric. Despre România, români, Dumnezeu şi alte lucruri şi concepte. După care rulează „Umilinţă". Oricât de bine ancoraţi în vremurile actuale ar fi fost cei prezenţi, e greu de crezut că vreunul dintre aceştia şi-a dat seama de importanţa momentului la care au luat parte.
Actorul Mitică Popescu, prezent şi el în distribuţia filmului, într-un rol secundar, a avut ghinion în acea zi. Era pe masa de operaţie. Nici până la acest moment nu a reuşit să afle dacă rolul interpretat de el a fost sau nu unul reuşit. Şi asta pentru că, de la momentul lansării, în februarie 2011, şi până la finalul anului trecut, „Umilinţă" a fost vizionat, potrivit clasamentului realizat de către Agenţia Champions, de numai 57 de spectatori, având încasări de 530 de dolari.
Cu aceste cifre aproape ireale, chiar şi pentru o industrie cinematografică haotică, precum cea autohtonă, „Umilinţă"a deschis clasamentul celor mai puţin vizionate filme româneşti din anul 2011. Nimic din modul în care a luat naştere filmul nu anunţa un astfel de epilog. Câştigător al Concursului de Scenarii HBO, textul ce a stat la baza peliculei fusese scris de un angajat al TVR. Banii au venit de la o casă de producţie din Bucureşti, c