Cărţile cu John Carter, apărute acum un secol, scrise de creatorul lui Tarzan, Edgar Rice Burroughs, au avut o influenţă fenomenală asupra lumii SF. O nouă adaptare ajunge azi la cinema.
John Carter nu a fost la fel de exploatat pe micile şi marile ecrane ca fratele său, Tarzan, creat de acelaşi autor, Edgar Rice Burrouhgs, dar s-a bucurat de o popularitate enormă în Statele Unite.
Acolo a inspirat generaţii întregi din care au făcut parte şi regizorii George Lucas (seria "Războiul stelelor") şi James Cameron ("Terminator", "Avatar"), dar şi scriitori science-fiction precum Ray Bradbury ("Fahrenheit 451") şi Arthur C.Clarke.
Un personaj de 100 de ani
Prima poveste cu John Carter – în acelaşi timp prima scriere a lui Burroughs – a apărut acum 100 de ani, în 1912, în variantă foileton.
Filmul, care are premiera în acest weekend în lumea întreagă, inclusiv în România, este o adaptare a primului roman, "Prinţesa de pe Marte".
Străbunul supereroilor
John Carter, interpretat de Taylor Kitsch, este un dezertor în timpul Războiului Civil american, care găseşte o peşteră misterioasă, plină cu aur, şi, într-o modalitate pe care n-o înţelege, este teleportat pe planeta Marte.
Sau, cum îi spun marţienii, Barsoom. Acolo, datorită schimbării forţei gravitaţionale, John acumulează superputeri, devenind astfel străbunul tuturor supereroilor americani.
Filmul este regizat de Andrew Stanton, care a semnat şi animaţia "Wall- E", premiată cu Oscar. John Carter întâlneşte o rasă de marţieni verzi, cu patru braţe, numiţi Thrak, dar şi două facţiuni de oameni care se războiesc de 1.000 de ani.
Deşi Carter nu vrea să se mai implice implice în vreun război, el se îndrăgosteşte de prinţesa marţiană Dejah Thoris (Lynn Collins). Majoritatea numelor mari ale SF-ului şi-au recunoscut admiraţia pentru lumea din cărţile cu John Carter.
"Cu «A