După ce, în urmă cu 12 ani, homosexualitatea a fost scoasă de pe lista delictelor din Codul Penal (abolirea articolului 200), anul acesta a fost organizată prima manifestaţie din spaţiul public care a adus în atenţia oamenilor problemele comunităţii minorităţilor sexuale.
Astfel, luna februarie a devenit "Luna Istoriei LGBT" (Lesbiene-Gay-Bisexuali-Trans), la care au luat parte aproximativ 1000 oameni, conform estimărilor asociaţiei non-guvernamentale ACCEPT.
"A fost pentru prima dată când, în România, alături de prieteni, ne-am acordat o întreagă lună în care să reflectăm asupra locului pe care istoriile de viaţă ale persoanelor LGBT îl ocupă în construirea prezentului. Sloganul sub care ne-am aşezat a fost foarte generos: 'Ţie cine îţi va duce povestea mai departe?', iar elementul-cheie a fost diversitatea. Am avut peste 20 de evenimente - unele organizate în mod direct de ACCEPT, altele de vechi colaboratori şi altele chiar de către oameni care, anterior, nu avuseseră nici o legătura cu organizaţia noastră. Asta a făcut ca "povestea" să fie dusă mai departe prin mijloace felurite: teatru, dans, expoziţii de artă, film, dezbateri, seminarii şi împărtăşirea de experienţe personale", a explicat, pentru România liberă, directoarea organizaţiei ACCEPT, Irina Niţă.
Astfel, istoria minorităţilor sexuale le-a fost prezentată şi elevilor şi studenţilor de la Colegiul Naţional "George Coşbuc", Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. "Ceea ce a atras atenţia în mod deosebit asupra expoziţiilor documentare a fost caracterul lor de noutate, în condiţiile în care sistemul educaţional românesc preferă adesea să ignore subiectele care ţin de educaţia civică, de sexualitate sau de încurajarea gândirii critice", au punctat organizatorii de la ACCEPT, explicând că se aşteaptă ca tot mai multe instituţii d