Craiovencele şi angajatele Ford România au fost testate gratuit, în cadrul unui proiect de prevenire şi tratare a cancerului de sân şi de col uterin. Aflaţi din GdS când o femeie riscă să fie expusă cancerului şi ce măsuri de prevenţie există.
Fundaţia „Renaşterea“ în parteneriat cu Ford România au derulat un proiect de prevenire şi depistare a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân în rândul femeilor craiovene, în special a celor angajate ale uzinei auto din Bănie, care au beneficiat de analize şi investigaţii gratuite, constând în mamografii şi teste Babeş-Papanicolau. Ieri, de 8 Martie, caravana mobilă a Fundaţiei „Renaşterea“, numită „Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin“, a încheiat activitatea în incinta uzinei craiovene, iar momentul a fost marcat la Ford, în prezenţa angajatelor companiei şi având motoul „Cel mai preţios dar este sănătatea!“. Directoarea de Resurse Umane a Ford România, Angella Alexander - iniţiatoarea acestui parteneriat -, s-a adresat celor prezenţi precizând că „am depăşit multe probleme logistice, pentru a desfăşura un program foarte apreciat de femeile din Ford“. Preşedinta Fundaţiei, Mihaela Geoană, prezentă la eveniment, a arătat că din noiembrie şi până acum „au făcut analize gratuite 702 femei din cadrul Ford. S-au efectuat 593 de mamografii, iar în 19 cazuri femeile au fost trimise la investigaţii suplimentare. S-au efectuat 647 de teste Babeş-Papanicolau şi s-a constatat că 25% dintre femei aveau anumite procese inflamatorii. 16 dintre aceste femei au necesitat tratamente şi reevaluări, din cauza riscului crescut de cancer de col uterin“.
În ce condiţii există risc mare de cancer
Medicul Gabriela Popescu, doctor în ştiinţe medicale, a precizat cât de important este ca femeile să meargă din timp la control. „În România, pe primele două locuri ale mortalităţii prin cancer se află