Scrisoare deschisă, adresată domnului ministru Berca
Am fost mult timp acreditată pe lângă Ministerul de Interne, am văzut şi am auzit multe. Îi asigur pe profesioniştii de bună credinţă de la Interne - mulţi, dar cu insuficientă putere de decizie - de respect şi preţuire.
Nu de profesioniştii corecţi aveţi a vă teme, domnule ministru. Unii dintre ei au primit diverse funcţii însă, dacă nu s-au adaptat "cartelului" de la Interne, au fost relativ repede traşi pe linie moartă. Aveţi a vă teme, însă, de profesionişti care şi-au pus meseria între paranteze, alegând să obţină, ilegal, bani, influenţă şi putere. Au încurajat corupţia şi au ocrotit-o. S-au înconjurat de impostori şi neaveniţi, numai buni pe post de cozi de topor în planurile lor de înavuţire. S-au înfrăţit cu interlopi, cu diverse clanuri, dar şi cu politicienii dispuşi să-i ocrotească. Au făcut politică, deşi le era interzis.
Avea dreptate preşedintele României atunci când spunea că "oriunde pui degetul apar elemente de corupţie" în acest minister. Traian Băsescu n-a şi apăsat pe locurile atinse. Ar fi ţâşnit puroiul. Dar asta e treaba miniştrilor de Interne, nu a şefului statului. Şi, de 22 de ani, poate doar naivul Gavril Dejeu s-a încumentat să creadă că va putea să vină de hac caracatiţei de la Interne. Miniştrii au avut exact câte informaţii a dorit sistemul să le pună la dispoziţie. Oricum, un singur om nu poate face nimic, dacă sistemul nu cooperează. Una este corupţia într-o structură civilă şi cu totul altceva este ca oamenii legii să fie corupţi până în măduva oaselor. Societatea rămâne, astfel, fără antidot, fără apărare.
Clanurile interlope, reţelele naţionale şi transnaţionale de crimă organizată, filierele de criminalitate economico-financiară ale gulerelor albe nu puteau creşte sub ochii poliţiştilor dacă aceştia îşi făceau meseria. Dacă acţionau