Cunoscut pentru tehnica, virtuozitatea şi talentul său unic, fiind şi apreciat pentru colaborările de succes cu artişti precum Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush, Ron Carter şi Jack DeJohnette, Nigel Kennedy (foto) a adus noi perspective atât repertoriului clasic, cât şi celui contemporan. În concertul de la Bucureşti, din 2 aprilie, Nigel Kennedy va cânta pe vioară Lafont Guarneri „del Gesu”. Instrumentul a fost realizat de Giuseppe Guarneri în 1736, în Cremona (Italia), chiar pe strada atelierului maestrului Stradivarius. Deşi sunt mai puţin cunoscute decât piesele delicate şi atent finistate ale lui Stradivarius, viorile Guarneri au fost totuşi preferate de-a lungul timpului de mari violonişti precum Paganini, Brodsky, Heifetz, Stern, Kreisler şi Zukermann, pentru caracterul lor sălbatic, neşlefuit, pentru forţa şi intensitatea sunetului lor.
La rândul său, Nigel Kennedy a înlocuit, în mod surprinzător, în 1990, vioara sa Stradivarius – „The Cathedral” – cu Lafont Guarneri, numită astfel după violonistul francez Charles Philippe Lafont, care a deţinut-o la începutul secolului XIX. La acea vreme, Lafont a considerat că era instrumentul de care avea nevoie pentru a-l înfrunta pe Paganini într-un concurs. Deşi era învingător, Paganini a recunoscut superioritatea viorii şi a achizitionat el însuşi o vioară Lafont Guarneri, cu care a cucerit marile scene europene.
După moartea lui Lafont, în 1830, vioara sa a trecut prin mâinile mai multor restauratori şi colectionari până când a ajuns, în 1880, la marele violonist rus Adolf Brodsky. Acesta a deschis cu Lafont Gaurneri primul său concert Tchaikovsky la Viena, sub bagheta lui Hans Richter.
După moartea lui Brodsky, vioara a tăcut, până când Nigel Kennedy i-a redat glasul într-un concert la Oslo. Biletele pentru concertul de la Sala Palatului, din 2 aprilie, pot f