Aproape 300 de biserici americane au fost executate în ultimii doi ani de băncile la care aveau datorii, comparativ cu numai 24 în 2008, când a început criza financiară.
În deceniul de dinaintea intrării în criză, pe teritoriul SUA au existat mai puţin de 10 astfel de cazuri.
Recordul anual a fost atins în 2011, când băncile au vândut 138 de biserici intrate în faliment din cauza împrumuturilor făcute în timpul boomului imobiliar, spune Reuters.
Oricât ar părea de bizar, cumpărători pentru "casele Domnului" se găsesc, iar aceştia sunt tot instituţii religioase.
Crystal Cathedral Ministries, organizaţie protestantă afiliată Bisericii Reformate din America, este cel mai cunoscut caz de faliment bisericesc.
Biserica respectivă a intrat în faliment în 2010 şi a rămas fără sediul central, Crystal Cathedral, din Orange, California, o operă arhitecturală de referinţă.
Clădirea din sticlă, cea mai mare din lume în momentul falimentului (are aproape 3.000 de locuri), este creaţia celebrului şi controversatului Philip Johnson, supranumit şi "Naşul" arhitecturii americane.
A intrat în faliment în 2010, după ce n-a mai putut să-şi returneze datoriile, iar instanţa a aprobat în noiembrie anul trecut vânzarea catedralei către Dioceza Romano-Catolică Orange, pentru 57,5 milioane de dolari.
Tranzacţia a fost finalizată în februarie anul acesta.
Italia: Vaticanul va plăti taxe
Biserica Catolică este mult prea bogată pentru a suferi o asemenea ruşine, să accepte intrarea în faliment a vreunei parohii.
Vaticanul are însă alte probleme care vor provoca diminuarea semnificativă a veniturilor, deoarece criza i-a făcut pe oficialii italieni să recurgă la o măsură de austeritatea inimaginabilă înainte de recesiune: anularea privilegiilor fiscale acordate până acum Bisericii.
De la anul, Vaticanul va plăti impozite