Randamentele noilor obligațiuni emise de către statul grec ar putea sări la peste 20%. Riscurile asociate viitoarelor obligaţiuni greceşti, rezultate în urma celei mai mari restructurări de datorii din istorie, sunt imense, susţin analiștii băncii de investiții Morgan Stanley.
„Există mulți investitori doritori să vândă obligațiunile suverane ce urmează a le primi, deoarece nu cred că vor primi protecție suficientă pe piața CDS-urilor. Investitorii își protejează astfel pariurile pariurile”, a declarat a declarat Russ Certo, director la Gleacher & Co în cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg, făcând referire la titlurile ce urmează a fi emise în cadrul procesului de restructurare a datoriei Greciei.
Morgan Stanley: Greciei îi va fi greu să-şi respecte angajamentele
Astfel că, deși noile obligațiuni greceşti vor fi introduse în piaţă abia de luni, traderii oferă deja posibilitatea de achiziționare și vânzare a acestora, cu un randament de 22% pentru obligațiunile cu scadența la 11 ani. Randamentele viitoarelor obligațiuni s-ar putea stabiliza după introducerea lor în piaţă la un nivel cuprins între 13% și 17% „pe termen mediu”, din cauza temerilor că, aflându-se în pragul alegerilor parlamentare, Greciei i-ar putea fi greu să respecte termenii programului de salvare și de reducere a datoriei suverane, se arată într-un raport de cercetare al Morgan Stanley citat de agenția de știri Bloomberg.
Noile obligațiuni sunt oferite virtual, însemnând că aceste tranzacții vor fi completate numai în cazul în care restructurarea datoriei suverane a Greciei va avea succes, conform regulilor publicate pe site-ul Asociației Traderilor pe Piețele Emergente (EMTA).
Prognoză pesimistă
Piața ar putea fi inundată cu noi obligațiuni grecești în valoare de până la 65 de miliarde de euro, cu o maturitate medie care a crescut de la 7 a