Poliţiştii ar putea primi mai greu dreptul de a deţine puşti şi pistoale, după ce Gheorghe Vlădan, angajat al Ministerului de Interne, a împuşcat opt oameni.
Legea privind obţinerea permisului de port-armă letală ar trebui modificată, astfel încât poliţiştii să nu mai primească atât de uşor dreptul de a deţine o armă de foc, a precizat noul şef al Poliţiei Capitalei, Lucian Guran. „S-a văzut clar că, deşi eşti poliţist, poţi să ajungi să comiţi fapte penale. Poate că este necesar să fie revizuit şi în cazul poliţiştilor să fie făcute evaluări în ceea ce priveşte personalul care deţine sau doreşte arme letale", a precizat Lucian Guran pentru Radio România Actualităţi. Totodată, ar putea fi reevaluate şi dosarele tuturor civililor care au un astfel de permis, în condiţiile în care numărul românilor care cumpără arme creşte de la an la an. Numai în 2011, peste 20.000 de români s-au înarmat, conform aceleiaşi surse, în total cifra ridicându-se la 157.000 de persoane.
Totuşi, aceasta nu este prima verificare a celor care deţin arme letale care are loc după un incident armat. În 2008, poliţiştii au declanşat operaţiuni de amploare în toată ţara după ce două clanuri s-au răfuit cu pistoale în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, când au fost trase patru focuri de amă. Scopul verificării era să se vadă dacă există posesori de armă care au antecedente penale. O altă evaluare a avut loc în 2010, în cadrul unui program tematic al Poliţiei Române.
Ucigaşul, arestat preventiv
Decizia de verificare a permiselor intervine după ce pe 5 martie un bărbat, fost poliţişt angajat ca şofer la Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor, a intrat într-un coafor din Bucureşti, unde a ucis două persoane, printre care şi pe soţia sa, şi a rănit alte şase persoane. Gheorghe Vlădan deţinea în mod legal un pistol, dar verificările efectuate du