Vegetarianismul este un stil de viaţă ce poate fi menţinut pe termen lung şi fără consecinţe nocive asupra sănătăţii doar dacă persoana în cauză îşi asigură o dietă variată şi echilibrată.
Persoanele care ţin post evită alimentele de origine animală pe o perioadă limitată de timp. Cei care aleg să fie 100% vegetarieni (sau vegani) îşi impun această restricţie pentru toată viaţa. Iar cum majoritatea oamenilor care devin vegetarieni fac această schimbare pentru a trăi mai sănătos, este esenţial să găsească acele alimente care să le aducă nutrienţii necesari organismului în cantităţi suficiente.
Proteinele, din fasole, nuci şi din soia
Majoritatea oamenilor îşi iau proteinele din carne, lapte şi din ouă. Astfel de alimente sunt săţioase şi bogate în aminoacizi esenţiali pe care organismul nu îi poate produce singur. Ei au un rol important în dezvoltarea şi în refacerea organismului, pentru producerea de enzime şi de substanţe implicate în răspunsul imunitar. Există multe alimente vegetale bogate în proteine, numai că aceste proteine sunt incomplete, adică au considerabil mai puţini aminoacizi esenţiali decât cele ce provin din alimentele de origine animală.
Prin termenul de vegetarieni, mulţi înţeleg, de fapt, ovo-lacto-vegetarieni, adică persoane care au scos din alimentaţie doar carnea. În cazul lor, ouăle şi lactatele rămân de bază ca surse de proteine. Veganii (adică vegetarienii 100%) trebuie să consume soia, ciuperci, nuci, mazăre, fasole şi linte pentru a-şi lua necesarul de proteine. „Dintre toate, soia este leguma cu proteinele de cea mai înaltă calitate, apropiată de cea a proteinelor de provenienţă animală", ne spune medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
Fier şi vitamine din legume cu frunze verzi
Proteinele se regăsesc şi în cereale, în zarzavaturile cu frunze verzi (spana