Deutsche Bank, unul dintre cei mai aprigi critici ai politicilor de facilitare monetară ale Băncii Centrale Europene, a participat în cadrul celei de-a doua oferte de împrumuturi ieftine în cadrul operațiunii de refinanțare pe termen lung (LTRO) a băncii centrale, de săptămâna trecută, împrumutându-se cu 10 miliarde de euro.
Investitorii, puși în temă de către directorul financiar și de cel al relațiilor cu investitorii, consideră că Deutsche Bank a fost convinsă, până la urmă, de beneficiile acestei operațiuni pentru a trece peste îngrijorările sale, anunță revista financiară „Financial Times”.
Banii sau reputația
La începutul lui februarie, Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, a mărturisit că banca sa nu dorește să participe la a doua operațiune LTRO, operațiune prin care peste 800 de bănci s-au împrumutat, în total, cu 530 de miliarde de euro, de teamă că acest lucru va stigmatiza banca sa drept o bancă slabă în ochii investitorilor.
„Faptul că nu ne-am împrumutat niciodată de la stat ne-a făcut, din punct de vedere al reputației, mai atractivi pentru mai mulți clienți de pe glob și suntem foarte reticenți în a renunța la acest lucru”, a declarat Ackermann atunci. Aceste opinii reflectau întru totul atitudinea Germaniei față de intervențiile BCE pe piața bancară: săptămâna trecută, publicarea unei scrisori din partea lui Jens Weidmann, președintele Bundesbank, către Mario Draghi, președintele BCE, a dezvăluit scepticismul german față de LTRO.
„Financial Times” anunță că Deutsche Bank a refuzat să comenteze aceste știri, însă trei persoane familiare cu acest lucru au dezvăluit pentru publicația financiară că Deutsche Bank s-a împrumutat cu cel puțin 5 miliarde de euro – 10 miliarde de euro în cadrul licitației LTRO din 29 februarie. La fel ca și alte bănci care dețin operațiuni semnificative în țări