În fiecare an, pe 9 martie, se sărbătoreşte Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta.
În această zi se comemorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau pe vremea Împăratului Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la credința creștină.
În ziua de Mucenici, conform, tradiţiei, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin roşu, vin ce reprezintă jertfa celor 40 de Mucenici, cei ce nu pot bea cele 40 de pahare, trebuie măcar să fie stropiţi cu vin, pentru a avea sănătate şi putere de muncă peste an.
Femeile pregătesc 40 de mucenici. În unele zone se fac dintr-un aluat, în forma cifrei 8, care se fierbe într-o zeamă dulce în care se pune miere, zahăr, nucă măcinată, scorţişoare şi alte mirodenii.Aceasta amintește de lacul închețat în care au fost torturați mucenicii, iar bucățelele de aluat au forma unor omuleți, închipuind siluetele sfinților.
În alte zone, în special în Moldova, mucenicii sunt făcuţi din aluat care se coace tot în forma cifrei 8. Se ung apoi cu miere şi se presară cu nucă măcinată.
EVZ vă prezintă cea mai bună reţetă de mucenici copţi. Ingredientele nu sunt de post (dar o puteţi adapta înlocuind sau scoţând ingredientele de dulce din reţetă), iar cantităţile sunt pentru două kilograme de făină.
Ingrediente: 2 kg de făină8 ouă (pentru varianta de post eliminaţi din reţetă)750 de grame de zahăr500 ml lapte (pentru varianta de post înlocuiţi laptele cu apă)200 g de grăsime (sau 1 şi jumătate de unt) (pentru varianta de post înlocuiţi grăsimea sau untul cu ulei)mirodenii1 plic de vanilieesenţă de romcoajă de lămâie rasănucă măcinatămiere
În copaie sau în ligheanul în care pregătiţi aluatul, turnaţi făina şi faceţi loc în mijloc pentru a pregăti maiaua. Se pun: 2 linguri de zahăr4 cuburi de drojdie1/2 cană de lapte călduţ sau apă încălzită, dacă ţineţi p