La Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistrate la sfârşitul lunii februarie 473.866 de persoane, ceea ce înseamnă că rata naţională a şomajului a fost de 5,27%, cu doar 0,01 puncte procentuale mai ridicată faţă de luna anterioară.
Şomajul calculat de ANOFM nu este cel relevant, deoarece se calculează doar pe baza numărului de persoane înregistrare la agenţiile din toată ţara, indiferent dacă primesc sau nu indemnizaţie.
Rata ANOFM este importantă doar pentru autorităţi, ca să ştie ce fonduri trebuie alocate pentru plata indemnizaţiilor, pentru cursurile de recalificare etc.
În afara persoanelor respective există însă alte câteva sute de mii de persoane considerate şomeri după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM), adică şomerii BIM care figurează în toate statisticile internaţionale. România, ca şi toate celelalte state apare în datele inetrnaţionale cu aceşti şomeri BIM.
În ambele metode de calcul, raportarea şomerilor se face la populaţia activă, pentru a obţine rata naţională. Diferă doar modul cum se numără şomerii.
Dacă ANOFM îi ia în calcul doar pe cei înregistraţi, metodologia BIM îi consideră şomeri pe cei care au între 15 şi 74 de ani şi îndeplinesc trei condiţii, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu la forţele de muncă: nu au loc de muncă, pot începe lucrul în două săptămâni de la intervievare, şi au căuat un job în ultimele patru săptămâni.
La ANOFM creşte, la INS scade
Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), cel care calculează şomajul BIM, România avea în ianuarie o rată de 7,2%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de cea din decembrie 2011.
În august 2011 se întâmpla exact invers, şomajul scădea la ANOFM şi creştea la INS.
Rata aceasta este calculată însă la o populaţie de 21,3 milioane de