Victor Cionga, managing partener AZ Capital Advisors si omul care a fost implicat in doua din ultimele trei cele mai mari oferte publice de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), vorbeste intr-un interviu acrodat Wall-Street.ro despre sansele de reusita ale ofertei Transelectrica, dar si despre motivele pentru care investitorii straini se gandesc de doua ori inainte sa intre piata locala.
Victor Cionga a lucrat trei ani in cadrul Raiffeisen Capital & Investment, iar in 2007 a infiintat firma de consultanta financiara AZ Capital Advisors. Cionga a oferit in 2011 consultanta rusilor de la Renaissance Capital pentru pregatirea ofertei prin care a fost castigat mandatul de la SPO-ul Petrom si pentru pregatirea prospectului ofertei secundare.
Wall-Street.ro: Credeti ca statul roman va reusi sa vanda intreaga oferta Transelectrica programata pentru aceasta luna?
Victor Cionga: In cazul in care nu vor mai exista evenimente care sa genereze volatilitate de ordin negativ in piata, si aici ma refer in special la Grecia, atunci vom avea o perioada relativ calma in care oferta poate avea loc.
Ca sa dau doua exemple extreme de evenimente cu impact negativ asupra apetitului pentru investitii si implicit asupra ofertei, mentionez un esec al negocierilor cu privire la datoria Greciei, sau evenimente nedorite in zona Golfului Persic.
In cazul unui oferte publice secundare (n. red. SPO), in afara de structurarea ofertei, punctul cheie este pretul, discountul pe care vanzatorul il va accepta sau nu. In special pentru investitorii institutionali, nu exista substitut pentru ceea ce ei considera ca este pretul corect.
Poti sa structurezi impecabil oferta, poti sa ii faci o foarte buna reclama, poti sa ai o comunicare foarte buna, insa daca pretul nu este cel asteptat de piata oferta nu va fi de succes.
WS.ro: Care sunt principalii fa