"Politica Rusiei nu s-a schimbat de la Petru cel Mare"
- Chiar daca analiza noastra vizeaza luna februarie, vom incepe cu primul mare eveniment din luna martie, in care tocmai am pasit, pentru ca e prea important sa-l amanam. Vladimir Putin a fost reales presedinte al Rusiei. Sa ne asteptam la vreo schimbare in relatia Romaniei cu Rusia, avand in vedere tensiunile diplomatice din mandatul Dmitri Medvedev?
- Probabil ca Vladimir Putin va merge pe aceleasi coordonate. S-ar putea sa intervina o scadere a agresivitatii tonului sau, marcat in campania electorala de accente antioccidentale, din nevoia de a flata orgoliul electoratului rus. Altminteri, politica rusa nu s-a schimbat esential de la Petru cel Mare incoace, ramane una imperiala. Este posibil, insa, ca in acest al treilea mandat de presedinte, obtinut cu un scor zdrobitor de 64% din voturi, lui Putin sa-i creasca interesul pentru castigarea spatiului european si pentru cresterea influentei rusesti in Uniunea Europeana. Mai ales ca are usi deschise in Germania, principalul conducator al UE. In ce ne priveste, nu cred ca relatiile cu Romania vor cunoaste modificari importante. Neincrederea dintre Rusia si Romania e reciproca si continua sa fie potentata, dinspre noi, de gesturile constante de amicitie cu SUA.
- S-a speculat ca si occidentul il prefera pe Putin, pentru ca e predictibil si macar nu apasa pe butonul nuclear...
- Da, si asta in ciuda dictaturii lui Putin, asupra careia intregul occident inchide ochii. Motivul e simplu: contracandidatii lui Putin erau mult mai slab pregatiti, dar mai periculosi decat Putin. Vladimir Putin a avut grija sa elimine competitorii adevarati, care ar fi putut fi alternativa democratica la propria sa oferta. Unii au fost inchisi, altii ucisi... Si-a lasat contracandidati penibili sau neconvingatori. Pe cine sa preferi? Pe comunistu