Un tânăr de 18 ani a reușit să construiască și să trimită în spațiu o mini-navetă din piese lego. Sursa: http://microblade.blogspot.com
Pentru realizarea proiectului, Raul Oaida a lucrat cu australianul Steve Sammartino, pe care l-a contactat prin rețeaua Twitter.
Naveta a fost lipită unui balon cu heliu dotat cu o cameră video GoPro Hero și un dispozitiv GPS pentru a-i urmări traseul. Pentru a ține unite cele 180 de piese, românul s-a bazat pe o soluție de tip superglue.
Cei doi au lansat nava din lego de pe un câmp din Lauda-Königshofen, Germania. Naveta a reușit să ajungă la o altitudine de 35.000 de metri și a aterizat la 240 de kilometri depărtare de locul de lansare.
Raul Oaida povestește întreaga experiență pe blogul său, microblade.blogspot.com.
"Dintotdeauna am fost inspirat de zborurile spațiale, însă o navă din Lego era singurul program pe care mi-l puteam permite. Povestea începe la mijlocului lunii noiembrie 2011, când am încercat să găsesc un spijin pentru un proiect al meu intitulat "October Sky". Într-o noapte l-am găsit pe Steve Sammartino. Nu a fost foarte convins de proiect și i-am povestit despre o altă dorință a mea: un experiment de mare altitudine cu un balon", spune Raul Oaida.
Cea mai mare problemă pe care au avut-o a fost să obțină permisiunea de zbor pentru mini-navetă. "În România, există foarte multă birocrație, existând o perioadă de cel puțin 45 de zile de așteptare. Chiar și după, erau puține șanse ca eu, un adolescent, să primesc un răspuns afirmativ. După puțină documentare, am aflat că fiecare țară UE are reglementări diferite și, dintre toate, cel mai avantajos era în Germania, mai ales că acolo lucrează și tatăl meu", mai scrie tânărul.
Primele tentative de lansare au eșuat din cauza condițiilor meteo. Ziua cea mare a fost chiar 31 decembrie 2011. După