Uniunea Europeana a aprobat, joi, interzicerea oficiala a adaugarii zaharului in sucurile de fructe si in sucul de rosii. Singura tara care s-a opus, in consiliu, a fost Germania.
Noile reglementari reflecteaza ce este deja o practica industriala in stoparea adaugarii de indulcitori in sucurile de fructe, potrivit The Journal. Companiile eticheteaza in prezent produsele respective ca fiind fara zahar.
Aceste noi masuri se vor aplica tuturor acestor produse comercializate de piata din Uniunea Europeana, indiferent de originea lor.
Directiva Uniunii Europene va intra in vigoare la inceputul lunii iunie, ca urmare a publicarii sale in Jurnalul Oficial al UE. Noile reguli vor fi aplicate 18 luni mai tarziu, dupa care adaugarea de zahar in sucurile de fructe "nu va mai fi autorizata".
Pe langa interzicerea zaharului in componenta acestor produse, va fi interzis si mesajul "fara adaos de zahar" de pe recipientele care contin suc de fructe, fiind dat faptul ca niciun produs de pe aceasta piata nu va mai contine zahar.
"De cand a fost permisa adaugarea de zaharuri, anterior, a fost ceva comun ca operatorii din sectorul alimentar sa eticheteze lipsa de zaharuri adaugate in sucurile de fructe, din motive comerciale, prin intermediul unor mentiuni nutritionale 'fara adaos de zahar'", se arata intr-un comunicat al Consiliului European.
Totodata, pe langa sucurile de fructe, pe aceasta lista a fost adaugat si sucul de rosii, fiind de asemenea supus acestor noi reguli. In plus, s-a subliniat si importanta identificarii fructelor folosite, pe eticheta sucului de fructe.
Daca sucul va fi produs din trei sau mai multe fructe, denumirea fructului respectiv va fi inlocuita cu eticheta "mai multe fructe".
Uniunea Europeana a aprobat, joi, interzicerea oficiala a adaugarii zaharului in s