Analistul economic Florin Cîţu, fost economist-şef al ING Bank România, desfiinţează teoria lansată zilele acestea de la Palatul Victoria, potrivit căreia majorarea salariilor ar duce la avansul consumului şi, astfel, ar aduce o creştere economică.
„În actualul context, devine tot mai clar că pentru o continuare a creşterii economice este nevoie de o reluare a consumului. Este un element al creşterii economice care nu a reuşit să contribuie în 2011 la o creştere semnificativă. În 2012 trebuie să se revină la acest consum”, afirma purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, în momentul anunţării creşterii salariilor bugetarilor.
Traducerea lui Florin Câţu: „Creşterea salariilor în sectorul public duce la creşterea consumului în economie, care duce la creştere economică“.
„FALS“, subliniază analistul economic. Argument: „Creşterea salariilor din sectorul public trebuie finanţată. Această finanţare poate să vină din impozite mai mari sau dintr-un împrumut“.
Dacă iei dintr-o parte, trebuie să pui în cealaltă
În primul caz, scrie Florin Cîţu pe blogul său, statul impozitează o parte a economiei pentru a da alteia. Astfel, consumul scade într-o parte şi creşte în alta, dar la nivel de economie nu creşte nimic.
În al doilea caz statul se împrumută şi dă banii sectorului public prin creşterea salariilor. Dar statul acum trebuie să crească impozitele ca să plătească pentru împrumut. Din nou scade consumul într-o parte a economiei şi creşte în alta.
Consumul creşte doar la bugetari
În fine, analistul mai precizează că „statul nu creează valoare adugată, ci doar o redistribuie“. Creşterea salariilor în sectorul public duce la creşterea consumului pentru aceşti angajaţi, dar îl scade pentru restul economiei care trebuie să plătească pentru această creştere. Astfel nu are cum să ducă la creştere economică.