Făcute în mod regulat şi asociate cu un stil de viaţă sănătos, exerciţiile fizice previn şi combat această problemă.
Pentru a scăpa de celulită, îţi recomandăm un set de exerciţii foarte eficiente pe care le poţi realiza fără efort chiar la tine acasă. Medicii dermatologi afirmă că nouă din zece femei au sau au avut la un moment dat în viaţă celulită. În regiunile afectate de celulită, pielea are aspect de coajă de portocală, determinat de inflamarea ţesutului conjunctiv prin acumularea de apă şi de toxine. Această problemă apare îndeosebi pe fese, pe coapse, la nivelul abdomenului şi, uneori, la nivelul braţelor.
Contrar opiniei generale, celulita nu afectează doar persoanele supraponderale, ci şi pe cele cu o greutate normală ori chiar subponderale. Acest lucru se explică prin faptul că problema nu apare doar pe fondul excesului de celule adipoase, dar mai ales ca urmare a unor dezechilibre hormonale. „Excesul de estrogen, hormon specific feminin, afectează ţesutul conjunctiv (cel care susţine celulele adipoase). Prin urmare, încep să apară denivelări la nivelul pielii, iar, în timp, dacă nu se iau măsuri, apare aspectul de coajă de portocală", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
De asemenea, celulita este favorizată de dietă (consum excesiv de produse care conţin grăsimi animale şi zahăr, băuturi acidulate dulci, cafea), de fumat, de consumul excesiv de alcool şi de sedentarism. Medicii atenţionează că, în stadiul iniţial, afecţiunea este înşelătoare, întrucât suprafaţa pielii este, în aparenţă, netedă. Dacă strângi pielea ca într-un pliu, iar ţesutul ia aspect de coajă de portocală înseamnă că este nevoie să iei măsuri urgent.
Potrivit medicilor americani de la Clinica Mayo, lupta cu celulita implică o strategie complexă. Mai exact, pentru a obţine rezultate vizibile, trebuie acţionat