Am urmărit cu stupoare ecourile declaraţiei lui Dan Şova, care, în câteva cuvinte, nega existenţa pogromului de la Iaşi.
O redau, pentru posteritate, aşa cum a fost spusă: "La Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană. Ceea ce este o pată pe istoria militară a poporului român, este comportamentul ostaşilor la cucerirea Odesei. Scrierile istorice de origine evreiască ziceau de o carte interesantă despre programul evreilor în România. O să vedem că Teşu Solomovici are o carte interesantă despre programul evreilor. Recunoaşte că pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta s-a datorat lui Antonescu". Am încheiat citatul din gândirea senatorului PSD Dan Şova, fost purtător de cuvânt al partidului, posibil ministeriabil la Justiţie, într-un cabinet condus de Victor Ponta. Vorbeam însă de reacţiile stârnite de această declaraţie uşor neghioabă, plină de suficienţa specifică unui sfertodoct, a cărui cultură bazată pe lectura almanahurilor devine subiect de studiu pentru istorici. Mult prea palide…
Un alt caz ce a stârnit reacţii asemănătoare a fost al lui Radu Mazăre, care a defilat pe catwalk îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist, alături de fiul său, bătând pasul de defilare specific, pasul de gâscă, pe muzică militară. Acuzat de antisemitism şi xenofobie, Radu Mazăre a spus că n-am înţeles nimic din mesajul artistic, căci el s-a îmbrăcat în uniforma armatei germane, Wehrmacht, nu în uniformă de nazist. Aceeaşi suficienţă, uşor cretină, a unui politician care crede că poate întoarce prin câteva virgule o realitate istorică. După care zâmbeşte satisfăcut: "I-am păcălit pe fraieri!"
Ce le poţi spune celor doi membri marcanţi ai PSD? Că Wehrmachtul a apărut ca denumire a armatei germane în 15 octombrie 1935, iar Hitler a preluat puterea ca Reichprasident în 1934 deven