Daca in ultima perioada te simti slabit si extenuat, este foarte posibil sa te confrunti cu o lipsa de fier. Acesta este un element extrem de important pentru organism, caci ajuta la buna transportare a oxigenului prin sange.
Persoanele cu anemie pot resimti si o sezatie inexplicabila de frig, avand un sistem imunitar slabit. Institutul de Medicina din SUA recomanda femeilor cuprinse intre 19 si 50 de ani cate 18 mg de fier pe zi, in timp ce barbatii au nevoie de 8 mg.
Vegetarienii, alergatorii si femeile insarcinate au un risc mai ridicat de a avea carente in ceea ce priveste fierul, la fel ca cei care doneaza sange in mod frecvent, conform Huffington Post.
Iata ce sa mananci atunci cand te simti slabit si crezi ca ar putea fi vorba de o defienta a fierului:
Peste si fructe de mare
Scoici in conserva - 85 de grame au 23,8 mg de fier
Stridii in conserva - 85 de grame au 5,7 mg de fier
Sardine - 2,5 mg de fier pe aceeasi portie
Ton in conserva - 1,3 mg de fier
Ton proaspat - 0,8 mg de fier
Crabi - 0,7 mg de fier
4 creveti mari - 0,3 mg fier
Carne de pasare (cantitatea se mentine aceeasi)
Ficat de pui - 11 mg de fier
Carne de curcan - intre 1,2 - 2 mg de fier
Carne de pui - intre 0,9 - 1,1 mg de fier
Cereale
Cerealele fortifiate 100% au in jur de 18 mg de fier pe portie, in timp ce acelea fortifiate 25% au cam 4,5 miligrame de fier.
Fasole si alte legume cu boabe
Boabele de soia au 8.8 mg de fier intr-o portie de o cana (gatita)
Boabele lima au pe aceeasi cantitate 4,5 mg de fier
Fasolea neagra are 3,6 mg de fier
Lintea are, pe o portie de o cana, cam 6,6 mg de fier
Legumele cu frunze verzi: la o jumatate de cana de legume, urmatoarele varietati de legume au: @N_