Mii de animale au rămas blocate o lună pe o navă în România din cauza sloiurilor de gheaţă de pe Dunare. Acum ele se îndreaptă către un abator din Libia. Sursa: AGERPRES
Vier Pfoten Internaţional doreşte să atragă atenţia asupra unui nou caz, petrecut in Romania, ce demonstrează încă necesitatea interzicerii de către UE a transportului de animale vii pe distanţe lungi.
O navă având la bord 4.000 de oi şi 400 de vite provenite din Romania, cu destinaţia Libia, a fost blocata timp de o lună în gheaţa formată pe Dunare, în zona oraşului Braila. O situaţie similară a fost înregistrată în Marea Roşie, în 2003, când mii de vite au murit la bordul unei nave care le transporta din Brazila către Egipt.
Atunci, nici un port nu a vrut să accepte acostarea navei, ceea ce aminteşte de problemele grave care pot apărea de-a lungul unui transport pe distanţe mari.
Deşi nava care a rămas blocată în România, pe Dunăre, a fost eliberată din sloiurile de gheaţă şi se află în drum spre Libia, organizaţiile Vier Pfoten Internaţional şi Compassion în World Farming îşi exprimă profunda îngrijorare legată de restul călătoriei şi de modul în care aceste animale vor fi sacrificate în Libia.
În marea majoritate a ţărilor din nordul Africii, abatorizarea se face în condiţii inumane, susţin ONG-urile. Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten Internaţional, subliniază: „Este scandalos faptul că UE, care pretinde că e preocupată de bunăstarea animalelor, este angajată într-un astfel de trafic inuman de fiinţe vii. Credem că UE trebuie să pună capăt acestor exporturi atâta vreme cât distanţele implicate de transportul animalelor din UE către state din afara UE sunt prea lungi pentru a garanta respectarea standardelor de bunăstare a animalelor".
UE exportă un număr foarte mare de animalele vii de fermă către statele din afara blocului comunitar
În 201