Rugby-ul este un sport care respectă tradițiile, iar printre acestea se numără şi aceea a trofeelor care se pun în joc în unele meciuri. România și Georgia, de pildă, se luptă de un deceniu pentru Cupa ”Antim Ivireanul”.
Cel mai cunoscut trofeul acordat în disputele bilaterale, totodată şi cel dintâi, este Cupa Calcutta, acordată echipei care câştigă meciul anual dintre echipele Angliei şi Scoţiei. În 2002, georgienii au pus în joc, la meciul cu echipa de rugby a României, un astfel de trofeu. El poartă numele lui Antim Ivireanul (1650-1716), autor, tipograf, gravor, teolog, episcop şi mitropolit român de origine georgiană.
Născut în Iviria, a fost adus în Ţara Românească de domnitorul Constantin Brâncoveanu, după ce fusese luat rob de turci şi exilat la Constantinopol. Acesta a deprins să vorbească limba română, iar în 1691 i s-a încredinţat tipografia domnească din Bucureşti, unde a tipărit 63 de cărţi - a fost, alături de Coresi, cel mai important tipograf al culturii medievale de la noi. Cu toate că era georgian, Antim Ivireanul a contribuit la stabilirea unui limbaj liturgic clar, unul înţeles şi folosit până astăzi.
Ctitor al Mănăstirii "Toţi Sfinţii" din Bucureşti (îi poartă numele astăzi), Antim Ivireanul a fost un apărător al Bisericii ortodoxe şi a poporului român. Atitudinea sa antiotomană a făcut ca în 1716, din ordinul primului domn fanariot din Ţara Românească, Nicolae Mavrocordat, să fie întemniţat, iar apoi trimis în exil la Mănăstirea "Sfânta Ecaterina" de pe Muntele Sinai. Pe drum, Antim Ivireanul a fost ucis de soldaţii turci, iar trupul său a fost aruncat într-un râu aflat dincolo de Adrianopol.
În 1992, Antim Ivireanul a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, fiind prăznuit în fiecare an pe 27 septembrie.
Echipa de rugby a României a câştigat de patru ori Cupa Antim Ivireanul, în timp ce Georgia a cucerit-o de tr