Laszlo Borbely, unul dintre miniştrii cu vechime în Guvern, dezvăluie noutăţile apărute după instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi ce se mai întâmplă cu proiectul Roşia Montană şi cu Delta Dunării.
Prezent în mediile puterii încă de pe vremea Guvernului Ciorbea, moment la care era secretar de stat, Laszlo Borbely a strâns deja o bogată experienţă în „meşteşugul" politicii de pe la noi. Piesă de bază în garnitura de lideri a UDMR, parlamentar şi ministru, invitatul nostru de astăzi este una dintre persoanele avizate să emită opinii cu privire la guvernare.
Ce crede Laszlo Borbely despre Cabinetul Ungureanu şi ce planuri electorale îşi fac maghiarii veţi afla citind dialogul de faţă. Aşa cum, suntem convinşi, vă veţi forma o idee şi în privinţa a ceea ce am pierdut, dar şi în privinţa a ceea ce putem câştiga din proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Veţi vedea că nu am făcut un subiect tabu nici din situaţia Deltei Dunării, deşi, după cum recunoaşte însuşi ministrul Mediului, interese puternice blochează orice iniţiativă de protejare a zonei.
„Adevărul": Cum vi se pare noul guvern?
Laszlo Borbely: Simt că fiecare dintre tinerii miniştri vrea să dovedească că poate face faţă. Primul ministru este foarte strict în ceea ce priveşte şedinţele de guvern, ordinea de zi. Nu avem ordine de zi suplimentară, ceea ce este o noutate postdecembristă. Nu a existat guvern să nu fie ordine de zi suplimentară. Ei bine, acum avem şedinţe de guvern mai scurte, cam de o oră, o oră şi jumătate, ceea ce iarăşi e o noutate. Îmi aduc aminte când stăteam la guvern, cu domnul Ciorbea, de dimineaţă până seara...
... spre disperarea actualului preşedinte Traian Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor.
Da. Spre disperarea multora! Erau şi alte vremuri atunci - pentru unii un început de guvernare. Dar eu cred că