Muzica duce la producerea de dopamină, o substanţă care transmite informaţii la neuroni. Conform unor specialişti, o melodie, asemenea unui drog, poate schimba starea de spirit a unei persoane: îmbunătăţeşte starea de moment, reduce anxietatea, oferă energie pentru muncă şi îndepărtează depresia Sursa: RĂZVAN CHIRIŢĂ
Conform publicaţiei "Los Angeles Times" o echipă de specialişti a realizat o lucrare despre efectele muzicii asupra stării de spirit a celui care o ascultă. Oricine a avut o zi mai proastă şi porneşte radioul din maşină unde ascultă notele unei melodii favorite ştie pe propria piele cum muzica poate schimba repede starea de spirit a unei persoane.
Cum să ne folosim de muzică pentru a ne ajuta în cursul unei zile
Dar este posibil ca impulsul pozitiv de moment oferit de muzică să fie folosit cu bună ştiinţă pentru a ne îmbunătăţi activitatea zilnică, să ne facă mai fericiţi şi mai productivi?
La această întrebare încearcă să răspundă psihologii care au realizat cartea “Lista ta de melodii îţi poate schimba viaţa” ("Your Playlist Can Change Your Life").
Muzica, la fel de puternică precum drogurile
Ca şi sexul, alimentaţia sănătoasă şi chiar drogorile, muzica poate duce la eliberarea de dopamină, o substanţa care transmite informaţii către neuroni şi care este cheia motivaţiei şi adicţiilor. Din acest motiv toată lumea iubeşte să asculte muzică. Dar aceasta nu oferă doar o simplă plăcere, efectele sale sunt mult mai vaste. De altfel, muzica este folosită alături de unele mişcări de dans în procesul de refacere după un accident vascular cerebral şi la tratarea bolnavilor de Parkinson, suţine "Los Angeles Times".
Autori lucrării de mai sus suţin că de beneficiile muzicii se poate folosi oricine, tot ce trebuie să facem este să alegem cântece care ne îmbunătăţesc starea de spirit, reduc anxietatea, cresc motivaţia,