Cine nu a auzit de sfinţii mucenci, şi mai mult decât atât, să fi gustat din aroma colăceilor care amintesc de tradiţii străbune?! Cu greu este de imaginat că există cineva…dar obiceiul revine la viaţă pe 9 martie an de an. Fie că sunt făcuţi în casă sau în fabrici, colăceii sunt atracţia zilei de 9 martie. De la primele ore ale dimineţii, aroma mucenicilor stropiţi cu sirop de miere şi presăraţi cu nucă, care răzbea din cuptoare amintea de hărnicia gospodinelor care pentru a sărbători cum se cuvine Sfinţii Mucenici.
Comenzile nu au fost deloc puţine într-o zi de sărbătoare la fabrica de pâine din Târgu-Jiu, unde angajatele au lucrat cu drag la colăceii în formă de opt. Ingredientele tradiţionale au fost respectate cu sfinţenie, iar noutatea a venit cu metoda mecanizată. „Într-o zi de sfântă sărbătoare, lucrăm la colăcei, după reţete tradiţionale, manual, dar şi mecanizat. De solicitări nu am dus lipsă, pentru că obiceiul se păstrează, spre bucuria gorjenilor care preţuiesc mucenicii”, a declarat o angajată de la fabrica de pâine din Târgu-Jiu. Reprezentanţii fabricii de pâine asigură că an de an comenzile au crescut, iar misiunea este una cât se poate de plăcută. „La fabrică într-o zi de sfântă şi mare sărbătoare ca 9 martie, mucenicii sunt cei mai căutaţi. Se prepară manual, dar şi mecanizat, iar ingredientele se respectă după cum a lăsat tradiţia, miere şi nucă proaspătă. Avem multe comenzi, încercăm să le satisfacem pe toate”, a precizat Tudor Turtoi, director fabrica de pâine Târgu-Jiu. Cum cel mai mult se caută mucenicii după modul tradiţional, gospodinele care au timp se ocupă de coacere aşa cum au învăţat de la părinţi şi bunici. Bucuria gustului nu este întrecută decât de cea a faptului că se mai ţin cu preţuire obiceiurile sfinte. „Sunt încântat că soţia a putut face acasă mucenici”, a spus un bărbat, îndrăgostit vădit de aroma colăceilor, în timp