Tranzitul intestinal poate fi încetinit de unele antitusive, de medicamentele antiacide şi, în mod paradoxal, de laxative.
Chiar şi persoanele care consumă multe fibre alimentare, recunoscute pentru rolul lor de a facilita procesul de digestie, pot avea probleme de tranzit intestinal. Constipaţia este cauzată şi de lucruri mai puţin cunoscute, cum ar fi medicamentele. Antispasticele de tipul scobutilului, papaverinei şi atropinei, precum şi suplimentele alimentare cu fier se numără printre pastilele care pot avea ca efect secundar încetinirea tranzitului intestinal. „Constipaţie pot provoca antitusivele care conţin codeină şi toţi opioizii. Pot avea acest efect şi medicamentele antiacide care conţin săruri de calciu", spune prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie a UMF „Carol Davila".
Laxativele
Tocmai medicamentele care ar trebui să trateze constipaţia pot să o agraveze. Laxativele cu efect purgativ puternic (stimulante), care au în compoziţie plante precum cruşinul, senna, aloe şi reventul, produc dependenţă când sunt administrate pe o perioadă îndelungată. Ele sunt eficiente la începutul tratamentului, dar, în timp, purgaţia va deveni tot mai dificilă în absenţa laxativelor.
Laxativele în exces pot crea şi o falsă senzaţie de constipaţie. Astfel, ele pot să golească intestinul complet, iar persoana în cauză percepe această perioadă fără scaune ca pe o constipaţie şi va lua tot mai multe laxative.
Toaleta modernă
Poziţia naturală, fiziologică pentru defecaţie este „pe vine". Eliminarea materiilor fecale se face rapid şi complet în această poziţie. În opinia profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, toaleta modernă, cu scaun, este unul dintre motivele pentru care constipaţia a devenit atât de frecventă în lumea modernă.
Depresia
Tranzitul intestinal