Şeful statului declară că, în cazul unei recesiuni în a doua parte a anului, nu se va ajunge iarăşi la tăieri de salarii şi, întrebat cum de reîntregirea salariilor bugetarilor ar urma să aibă loc tocmai în iunie, în preajma alegerilor locale, a răspuns râzând: "Păi să mutăm alegerile atunci".
Întrebat cum de pică această revenire a salariilor bugetarilor solicitată de el tocmai în iunie, în preajma alegerilor locale, preşedintele a răspuns râzând: "Păi să mutăm alegerile atunci".
El a adăugat că măsura s-ar fi impus de la 1 ianuarie anul acesta, însă semnalele din economie de la sfârşitul anului trecut au îndemnat la prudenţă. "În mod normal, dacă nu eram prudenţi şi ştim toţi ce se întâmplă în trimestrul I, ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2012, aşa cum la 1 ianuarie 2011 s-a revenit pe o jumătate din reducere, să facem acelaşi lucru. Dar semnalul din decembrie anul trecut, când s-a produs o reducere a exporturilor, semnalul pentru agricultură, că am avut o toamnă secetoasă şi s-a ratat rapiţa, ne-a făcut ca din prudenţă să spunem: hai să facem analiza în aprilie", a argumentat şeful statului.
Totodată, întrebat de unde ar putea veni banii pentru această măsură privind salariile bugetarilor, el a răspuns: "Din veniturile bugetului ar trebui să vină banii". De asemenea, în opinia preşedintelui, "reîntregirea" salariilor ar trebui făcută într-un singur pas printr-o mărire de circa 15%, raportat la nivelul actual.
Şeful statului a arătat că, în cazul unei recesiuni în a doua parte a anului, nu se va ajunge iarăşi la tăieri de salarii. "Noi am anunţat atunci că a fost o măsură temporară, dar România nu mai poate ajunge în situaţia din 2009 şi 2010, pentru simplul motiv că e mult mai pregătită să facă faţă crizei. Acum avem o rezervă pe care să o folosim în cazul că nu se fac veniturile din încasările de stat. O rezervă din împrumuturi, da