Ioan Aurel Pop, noul rector al Universităţii \"Babeş Bolyai\" spune că cea mai importantă zestre a instituţiei sunt studenţii şi profesorii. Vrea să-i facă să se simtă \"demni\".
Ioan Aurel Pop, profesor la Facultatea de Istorie a UBB, îl va înlocui pe Andrei Marga, cel care a condus timp de 19 ani instituţia. Într- un interviu acordat EVZ, noul rector spune că universitatea are nevoie de o doză de pragmatism, aşa cum se întâmplă în sistemul american, în care a predat o perioadă.
EVZ: Aveţi experienţa predării în SUA. Ce vă doriţi să aduceţi la UBB din sistemul american?
Ioan Aurel Pop: În ultimii peste douăzeci de ani trecuţi la 1989, s-au adus în UBB destule inovaţii în spiritul învăţământului american. Mai este nevoie însă, fireşte, de un anumit pragmatism, de un spirit practic mai accentuat, de legătura mai strânsă cu nevoile reale ale societăţii. În SUA am remarcat o aplecare foarte serioasă spre specializările restrânse, de nişă, cu scopul obţinerii unor performanţe sigure şi rapide. De asemenea, studenţii devin adesea adevăraţi parteneri în actul de educaţie şi de cerctare. Ei apreciază la modul foarte serios prestaţiile profesorilor, iar decanatele şi departamentele ţin seama de opiniile studenţilor în clasificarea dascălilor. Se urmăreşte, de asemenea, la modul foarte serios eficienţa instruirii şi educaţiei.
În ce fel şi cum s-ar putea face acest lucru la noi?
De exemplu, profesorul care timp de mai mulţi ani are peste 50% dintre studenţii săi căzuţi la examene (după două sesiuni), este rugat să-şi redimensioneze mesajul şi atitudinea, până găseşte calea optimă de a pătrunde în mintea şi sufletul tinerilor. Dacă nu o face la timp, este invitat să-şi caute alt loc de muncă! În acest spirit, am putea deveni şi noi mai practici şi mai exigenţi cu noi înşine. Pe de altă parte, nu tot ceea ce este de succes în societatea americană,