Locuitorii din Târgu-Jiu vin special până la lacul de acumulare pentru a admira lebedele şi a le da de mâncare. Cele şase păsări s-au obişnuit foarte mult cu oamenii şi sunt foarte docile.
În fiecare zi, se apropie de mal şi primesc hrana aruncată de vizitatori. Cornel Zămuş, pensionar, în vârstă de 67 de ani, vine aproape zilnic să admire lebedele.
„Vin în fiecare zi aici ca să le văd. Într-o seară am văzut trei lebede lângă podul de pe insuliţa de lângă Parcul Central şi alte trei în capătul lacului. Am observat că seara se apropie tot mai mult de mal. Toată lumea vine şi le dă de mâncare. Mai sunt şi raţe sălbatice. Este o privelişte minunată", mai spune pensionarul din Târgu-Jiu.
Lebedele se plimbă liniştite pe lac şi nu se sperie nici de pescari. „Cred că vin din zone populate şi de asta nu se sperie de oameni. Eu pescuiesc de mult timp aici pe lac, dar acum am văzut că vin mai mulţi oameni să le vadă", a spus Marius Stamate, pescar. Specialiştii consideră că lebedele au găsit condiţiile de viaţă necesare pe lacul de acumulare de pe Râul Jiu. Elisabeta Juveloiu, specialist în domeniul biodiversităţii în cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj, consideră că frumoasele păsări nu vor mai pleca.
Un mediu prietenos
„Lebedele trăiesc pe lacul de acumulare de mai mult timp, pentru că s-au apropiat şi aclimatizat zonei, unde există multă apă şi hrană suficientă. Iernează la noi şi vor rămâne definitiv, dacă vor avea în continuare condiţii bune de viaţă. Habitatul lor este Delta Dunării, care înseamnă apă şi peşte", explică Elisabeta Juveloiu. Aceasta mai susţine că păsările au găsit pe Râul Jiu acelaşi gen de habitat care le îndeplineşte condiţiile de viaţă normale. „Au întâlnit un mediu propice şi oameni prietenoşi, pentru că, dacă ar fi simţit vreo agresivitate, s-ar fi îndepărtat", a spus Juveloiu.