Aproximativ şase din zece locuinţe din România sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie sau o asigurare facultativă care acoperă şi cele trei riscuri de bază - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
La sfârşitul anului trecut erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). În prezent numărul poliţelor obligatorii a scăzut la circa 505.000, conform datelor de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe. Astfel că restul de 3,5 milioane de proprietari de locuinţe riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) estimează că vor gestiona aproximativ 300.000 de poliţe obligatorii pentru locuinţe la mijlocul acestui an, în scădere la jumătate faţă de iunie 2011, pe fondul gradului redus de reînnoire a contractelor şi scăderii vânzărilor de noi poliţe.
Estimarea este inclusă într-o notă la scrisoarea directorului general al PAID, Marius Bulugea, referitoare la o propunere de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Prin propunerea legislativă, şeful PAID îşi propune practic ca legea să revină la forma ei iniţială.
"La sfârşitul anului 2010, Legea 260/2008 a fost modificată, prin introducerea la articolul 3 a punctului 9, după cum urmează: «Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie»", se spune în scrisoare, potrivit Mediafax.
"Numărul poliţelor de asigurare obligatorii încă valabile încă este