Corporatist, 25-40 de ani, venituri medii spre superioare, gurmand. Nu! Nu este profilul clientului unei agenții de matchmaking, ci al unuia care participă la ateliere și cursuri de gastronomie .
Când vine vorba de gastronomie, amestecarea ingredientelor este esențială. Și așa cum pictatul și sculptatul se învață, la fel și gătitul. Mai mult, cursurile specializate, organziate în România, suplinesc cu succes prima lecție de gătit ca la mama acasă. Iar acasă poate însemna orice colț al lumii.
Săptămânal, în diferite ateliere din București șase-zece oameni învață să gătească. Unii sunt interesați de bucătăria asiatică, de cea mediteraneană, alții de dulciuri. Iar acești oameni nu sunt cei care se pregătesc să se angajeze în străinătate pe un post de bucătar, ci oameni tineri, angajați ai multinaționalelor, cu pregătire de economiști sau informaticieni cu venituri medii spre superioare, dar cu multă pasiune pentru gastronomie.
Oameni cu poftă de bien vivre, după cum ar spune Raluca Ichim, proprietara Societe Gourmet, un hobby devenit afacere. „Am fost la un atelier de ciocolată în Londra și am început să mă întreb de ce la noi nu se poate să avem așa ceva. Cel mai greu a fost să găsesc persoana potrivită cu care să pornesc proiectul“, explică aceasta pentru Capital. Persoana potrivită s-a dovedit a fi chef-ul Daniel Wendorf, alături de care în fiecare duminică, uneori și sâmbăta, îi învață pe amatorii de gastronomie din București cum se fac pralinele, sushi sau chutney de mango.
„Cursurile înseamnă trei ore de gătit. Teoretic, o altă oră o păstrăm pentru a lua masa, dar ne întindem la vorbă și uneori plecăm și seara acasă“, completează Raluca Ichim. La Societe Gourmet, prețul unui curs este de aproximativ 250 de lei. Există însă și abonamente pentru patru ședințe, cu prețul de 900 de lei. Lunar, atelierul de gătit atrage 40-50 de persoane. @