Cele mai harnice judeţe din punctul de vedere al comerţului exterior sunt cele puternic industrializate, respectiv Bucureştiul, Ilfovul, Timişul, Clujul, Constanţa, Prahova, dar şi Argeşul sau Bihorul, arată o analiză a companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit. Sursa: ARHIVA EVZ
Bucureştiul, Ilfovul, Timişul, Clujul, Constanţa, Prahova, dar şi Argeşul sau Bihorul, au avut exporturi şi importuri de ordinul miliardelor de euro.
Bucureşti a exportat în primele zece luni din 2011 6,2 miliarde de euro, Argeş - 3,7 miliarde de euro, Constanţa - 1,9 miliarde de euro, Bihor - 1,8 miliarde de euro şi Braşov - 1,5 miliarde de euro, la polul opus situându-se judeţul Gorj, cu sub 50 de milioane de euro.
Totodată, cele mai voluminoase importuri au fost aduse în Bucureşti (13 miliarde de euro), Ilfov (trei miliarde de euro), Constanţa (2,7 miliarde de euro) şi Cluj (1,8 miliarde de euro), în timp ce cele mai mici importuri au fost consemnate în Gorj (45,2 milioane de euro).
Cea mai slabă activitate de comerţ exterior (sub 100 de milioane de euro) o au judeţele cu un grad de industrializare mai redus, cum ar fi Gorj sau Mehedinţi.
Reprezentanţii firmei de cercetare atrag atenţia asupra efectelor negative ale importurilor excesive care duc la scăderea producţiei autohtone, aşadar implicit la şomaj şi la consecinţe sociale şi economice nedorite.
Unde sunt excedentele şi deficitele comerciale
Potrivit unei hărţi a comerţului exterior al României, întocmită de Golden Mind&Spirit, cele mai mari excedente comerciale - situaţii favorabile în care exporturile depăşesc importurile - se regăsesc în judeţele: Argeş, cu un plus de peste 1,2 miliarde de euro, Olt (+523 milioane de euro) şi Timiş (+342 miliarde de euro). Cel mai mic excedent comercial a fost înregistrat în Gorj, cu 4,3 milioane de euro.
La polul opus, cele