Japonezii au ţinut duminică un minut de reculegere în memoria victimelor seismului urmat de un tsunami, care au devastat coasta de nord-est a arhipelagului în urmă cu un an, pe 11 martie 2011, provocând moartea sau dispariţia a 19 mii de persoane.
Japonezii au încetat orice activitate, pentru o rugăciune colectivă în memoria persoanelor ucise sau sinistrate de catastrofa naturală dublată de un grav accident nuclear la centrala Fukushima.
La Tokyo, imediat după momentul de reculegere, premierul Yoshihiko Noda a susţinut un discurs în cadrul unei ceremonii la Teatrul Naţional, în prezenţa împăratului Akihito şi a numeroase personalităţi. Şeful Guvernului a promis că va face totul pentru a reconstrui regiunea devastată şi pentru a transmite amintirea acestei tragedii generaţiilor următoare.
Împăratul Akihito, care a fost supus recent unui pontaj coronarian, s-a ridicat, însoţit de împărăteasa Michiko, pentru a se ruga în faţa unui imens monument floral. "A trecut un an de la marele cutremur din est, le aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa", a declarat suveranul, simbolul poporului. El a denunţat apoi faptul că reconstrucţia întâmpină numeroase dificultăţi în provinciile devastate şi contaminate parţial de emisii radioactive.
Pe 11 martie 2011, un seism cu magnitudinea 9 zguduia Japonia, urmat de un tsunami gigantic, care avea să devasteze coasta pacifică de nord-est, spulberând digurile şi distrugând oraşe şi sate. Un val de 14 metri înălţime întrerupea alimentarea electrică şi circuitele de răcire ale centralei Fukushima Daiichi, provocând o topire parţială a combustibilului în trei dintre cele şase reactoare.
Pe 12 martie o explozie se produce în reactorul 1, iar acoperişul clădirii se prăbuşeşte. Se instaurează o zonă de evacuare cu o rază de 20 de kilometri, care va deveni zonă interzisă. Două zile m