De trei ani se tot discută, se promite şi se iniţiază măsuri care să redreseze moneda unică-Euro. Optimiştii cred, acum, că situaţia în zona Euro este pe cale de a se îmbunătăţi, dând semne că economia îşi va relua creşterea, desigur după ce va trece prin greutăţile întrevăzute pentru anul în curs.
Între timp, însă, s-a constatat că şi Piaţa Unică are nevoie de restructurări substanţiale, fără de care o viitoare dezvoltare sustenabilă nu poate fi concepută şi cu atât mai puţin realizarea unei economii europene competitive.
SEMNALE POZITIVE
Pe vremea când Mario Monti sfătuia Comisia Europeană (2010), o constatare prezentată a fost că starea critică a Pieţei Unice se datora şi eroziunii suportului politic şi social pentru aceasta. De aceea, el recomanda ca energia politică a Uniunii Europene să se concentreze spre reforma Pieţei Unice, fără de care nu va funcţiona corect nici uniunea monetară şi vor suferi şi celelalte politici europene. Rezultatul participării deţinătorilor privaţi de obligaţiuni guvernamentale greceşti la programul schimbului de bonduri, săptămâna trecută, poate fi o oportunitate pentru întreaga zonă Euro de a crea un mediu favorizant de creştere şi dezvoltare sustenabilă.
Optimiştilor le spun că acest fapt e doar un semnal pozitiv, o nouă câştigare de timp pentru a pune în aplicare programe de redresare şi reforme economice structurale. Comisia Europeană şi statele membre ar trebui să folosească acest moment pentru a revigora semnificaţiile pachetului legislativ, aprobat la sfârşitul anului trecut, cu destinaţia Piaţa Unică.
Deja Comisia a prezentat 10 din cele 12 „acţiuni cheie" şi 28 din 50 de măsuri complementare. Dacă statele membre şi Parlamentul European vor agrea propunerile Comisiei, ar fi posibil ca, până la sfârşitul anului 2012, să fie lansat tot setul de reforme în domeniu. Am putea identifica o voinţa poziti