Ministrul Turismului, Cristian Petrescu, a estimat ca in anul 2012 turismul romanesc va cunoaste o crestere de 15%, dupa un avans de 17% in 2011, evolutie ce va fi propulsata de circuitele turistice din Bucuresti. Apare insa o intrebare: cat de pregatit este Bucurestiul pentru a deveni o destinatie city-break de succes?
"Pentru anul 2012 estimam o mentinere a trendului de crestere inregistrat anul trecut, in paralel cu promovarea brandului turistic al Romaniei", a declarat recent Petrescu.
"Rezultatele strategiei de marketing elaborate nu se vad imediat, dar cu timpul, numarul turistilor va continua sa creasca. Daca in 2011 am avut o crestere cu 17% in turism, pentru acest an estimam o crestere cu 15%. Noi ne bazam pe circuitele turistice din Capitala, care includ Palatul Parlamentului si Centrul Vechi", a adaugat acesta.
Specialistii spun ca tinta ministrului poate fi atinsa cat timp se continua promovarea si se iau masuri care sa stimuleze turismul incoming.
"Tinta propusa de Ministrul Turismului ar putea fi atinsa, dar numai daca am avea o promovare de anvergura, bine tintita. Chair daca ar fi asa, in nici un caz efectele nu se vor resimti tot in cursul acestui an", a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Daca scaderea TVA-ului (la incoming-n.r.) va deveni operationala putem spera la o crestere de 10% -15% in general la nivelul destinatiilor romanesti, ceea ce este insa un obiectiv sensibil si optimist, deoarece numai promovarea singura si scaderea TVA nu pot rezolva totul", a mai spus Martin.
Si Traian Badulescu, director general al Travel Advisor Media, considera ca tinta ministrului Turismului este tangibila intr-un scenariu care prevede masuri de sprijinire a agentiilor ce aduc turisti straini.
"Bucurestiul sta bine ca grad de ocupa