Guvernul german lucrează la un proiect de lege care să oblige motoarele de căutare, precum Google, să plătească jurnaliştii pentru ştirile indexate folosite.
Anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie din Belgia a decis că Google încalcă drepturile de autor ale ziarelor oferind linkuri la articole scrise de acestea. Atunci, ziarele au fost cele care au cerut să nu fie aplicată aceasta decizie, deşi plângerea a fost adusă tot reprezentaţi ai presei. Google nu a reacţionat în vreun fel pentru a opri acest demers atunci.
Însă, Guvernul german pare să nu fi fost alertat de cele întamplate în urmă cu un an şi a pus bazele unui proiect care include crearea unui departament care să se ocupe de taxarea website-urile care agreghează feed-uri de ştiri chiar şi la un an de la afişare. Acest proiect de lege este susţinut în Germania de German Federation of Publishers, Asociation of German Magazine Publishers şi alţi 149 de directori din industrie. Un departament similar există şi în Guvernul britanic şi este cunoscut drept Newspaper Licensing Agency.
Guvernul german a justificat că se doreşte ca, prin acest proiect, publicaţiile să aibă mai mult de câştigat de pe urma ştirilor oferite şi ca autorii articolelor să fie renumeraţi pe măsură. Astfel de acţiuni nu vor afecta însă sub nici o formă bloguri personale, ci doar website-uri care obţin profit din afişarea respectivului conţinut. Totuşi, proiectele de acest tip par să neglijeze faptul că Google, care este principala ţintă în cazul de faţă, nu obţine venituri din serviciul Google News, care este „ad free”.
Guvernul german lucrează la un proiect de lege care să oblige motoarele de căutare, precum Google, să plătească jurnaliştii pentru ştirile indexate folosite.
Anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie din Belgia a decis că Google încalcă drepturile de autor ale ziarelor oferind linkuri la articole sc