La mai puţin de o săptămână după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut, în Parlament, "reîntregirea" salariilor bugetarilor, coaliţia de guvernământ a anunţat majorarea acestora începând cu luna iunie. Procentul efectiv al majorării urmează să fie stabilit, după cum a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, citat de Mediafax.
Problema pe care o are acum Guvernul este că, aşa cum se precizează în legea responsabilităţii fiscal-bugetare, nu are voie să mărească bugetul de salarii peste suma anunţată iniţial în bugetul pe 2012, ceea ce ar echivala cu o majorare de numai 6,8% timp de jumătate de an, conform calculelor gândul, respectiv cu nouă puncte procentuale sub nivelul necesar reîntregirii salariilor bugetarilor.
"Rămâne de văzut cum va fi făcută această majorare astfel încât să respecte legea. Există un plafon exprimat ca procent din PIB pentru acest tip de cheltuieli, dar şi o valoare absolută, pe care nu are voie să o depăşească", a declarat pentru gândul Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. Ionuţ Dumitru este şi preşedintele Consiliului Fiscal, organism înfiinţat la cererea expresă a FMI pentru a monitoriza activitatea fiscal-bugetară a Guvernului.
În legea responsabilităţii fiscal-bugetare, la articolul 9, alineatul 2, se precizează că "cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificărilor bugetare".
Astfel, fără o eventuală OUG prin care să se aplice o derogare de la litera legii, Guvernul nu poate majora cheltuielile cu salariile bugetarilor decât de la 38,5 miliarde de lei, cât au fost anul trecut, la 39,8 miliarde de lei, cât a trecut în bugetul pe anul în curs.
Asta înseamnă că Guvernul nu poate majora, per total, fondul de salarii decât cu 6,8% timp de şase luni (începând din iunie), respectiv cu 1,3 miliarde de lei,