Cenzurarea cântăreţilor occidentali a devenit o practică obişnuită a regimului chinez. Sursa: HEPTA
Departamentul chinez al cenzurii interzice adeseori organizarea de concerte ale unor staruri internaţionale sau obişnuieşte să ceară lista cu titlurile pieselor care vor fi interpretate în show, înainte de a-şi da acordul. De asemenea site-urile de muzică au fost somate nu demult să şteargă toate melodiile compromise de pe listă, fiecare melodie străină sau autohtonă postată având nevoie de aprobarea autorităţilor.
Sub pretextul că unele piese nu corespund standardelor chinezeşti de bun gust şi decenţă, pe lista cenzurii figurează chiar şi cântece “cu vechime” cum ar fi cele ale grupului Backstreet Boys sau cele ale trupei britanice Take That. Printre VIP-urile cu melodii luate la puricat din plin se numără Katy Perry şi Lady Gaga. În cazul lui Gaga lista este consistentă, include şi hitul Judas, dar imnul dedicat homosexualilor şi lesbienelor se pare că a scăpat de cenzură!
Veteranii cenzurii
Trupa Rolling Stones au avut cele mai multe probleme cu statul chinez. Astfel, pe 12 martie 2003 făcea înconjurul lumii faptul că cenzura obliga faimoasa trupă să elimine "Brown Sugar," "Honky Tonk Women," "Beast of Burden," şi "Let's Spend the Night Together" din concertele susţinute la Shanghai şi Beijing. Motivul? Piese cu versuri explicit sexuale, indecenţă. În 2006 “scenariul” s-a repetat, dar Rolling Stones s-a ales cu şi mai multă publicitate, deja fiind consideraţi, cu umor, “veteranii cenzurii chineze”. Bomboana la…tortul chinez a constituit-o concertul din Shanghai, în 2008, al solistei Björk, care a strigat “Tibet! Tibet!”în vreme ce interpreta cântecul “Declare Independence”. De atunci, cu excepţia lui Beyonce în 2009, artiştii străini invitaţi în China “au fost clar cu toţii de categoria B”, după cum nota The Guardian. @N_