Şoferii agresivi sau vitezomani ar putea fi trimişi la psiholog, la spital să îngrijească victimele accidentelor rutiere sau la cursuri de condus defensiv. Aceste propuneri au fost incluse de experţi în strategia naţională rutieră pentru următorii 10 ani.
„Mă, boule, unde ai învăţat să conduci?", urlă un şofer cu capul scos pe geamul maşinii tocmai oprite la semafor. Destinatarul e conducătorul maşinii din faţă, care a schimbat banda fără să semnalizeze. „Bou eşti, tu, mă!" Scena se repetă zilnic pe străzile oraşelor din România, cuvântul „bou" fiind deseori înlocuit sau completat de alte adjective. Există deja o legendă: şoferul român, în special cel din Bucureşti, poate înjura timp de 10 minute fără să se repete. Nu sunt rare nici cazurile în care înjurăturile nu sunt deajuns şi se ajunge la bătăi şi la dreptate făcută în plină stradă, cu bâta sau cu pistolul cu bile. E clar, şoferilor români le sare repede ţandăra. O arată şi un studiu din 2010, potrivit căruia 80 la sută dintre şoferi sunt agresivi la volan. Sondajul, realizat pe un eşantion de 1.119 conducători auto activi de Institutul de Prevenire şi Psihologie din cadrul Poliţiei Române, spune că jumătate dintre românii cu permis recunosc că abuzează de flash-uri şi claxoane, 20 la sută că li s-a întâmplat să agreseze verbal partenerii de trafic şi 13 la sută că au apelat la gesturi obsecene.
„Îmi zic să mă calmez, dar pur şi simplu nu pot!"
Un sfert dintre şoferii intervievaţi admit că depăşesc frecvent limita legală de viteză pe drumurile din afara localităţii, iar 36 la sută cred că traficul aglomerat te obligă să faci manevre îndrăzneţe sau riscante.
„Unul din şapte şoferi apreciază că a avea o maşină puternică ar permite manevre riscante în trafic şi unul 8 respondenţi declară că le place să simtă adrenalina când conduc", concluzionează studiul.
Mărturiile de pe forum-uri