Guvernul poate înfiinţa facultăţi în cadrul universităţilor de stat doar în situaţii temeinic justificate, implicit linii de predare în limbile minorităţilor naţionale, cu consultarea senatului universitar. Aşa sună propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) adresată Guvernului.
Înfiinţarea unei linii de învăţământ în limba maghiară în cadrul Universităţii UMF Târgu Mureş întreţine o atmosferă tensionată în rândul politicienilor români, mai ales că a fost una dintre condiţiile impuse de UDMR pentru a rămâne în coaliţia de guvernare şi a susţine Guvernul Ungureanu.
Legea Educaţiei Naţionale specifică faptul că învăţământul superior pentru minorităţile naţionale se realizează în instituţii de învăţământ superior în cadrul cărora funcţionează facultăţi, linii sau programe de studii cu predare în limba maternă, potrivit Mediafax.
În prezent, la UMF Târgu Mureş sunt cursuri predate în mai multe limbi: română, engleză şi maghiară.
Legea Educaţiei stabileşte cele trei instituţiile de învăţământ superior de stat. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cu predare în limbile română, maghiară şi germană şi Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, cu predare în limbile română şi maghiară au statut de universităţi multiculturale şi multilingve.
În consecinţă, orice facultate se înfiinţează, se organizează sau se desfiinţează la propunerea şi cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituţiilor de învăţământ superior, iniţiată anual de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Guvernul, care trebuie să se consulte cu senatul universitar, poate să înfiinţeze şi să finanţeze, într-o instituţie de învăţământ superior de stat, un program de studii sau o facultate cu acele programe de studi