Pentru moldovenii supuşi la chinuri fizice şi morale singura şansă de a obţine repararea prejudiciilor este CEDO. În instanţele naţionale pot primi, în rare cazuri, cel mult 3.000-5.000 de lei.
În toamna anului trecut în instanţele naţionale a fost înregistrat un precedent: unul dintre tinerii bătuţi de poliţişti după 7 aprilie 2009 a obţinut prejudicii morale în instanţele naţionale, după o decizie definitivă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). După doi ani de procese, Nicolae Bairactari, ajutat de avocatul său Alexandru Postică, a reuşit să demonstreze că a fost maltratat de către colaboratorii organelor de urmărire penală în aprilie 2009.
DESPĂGUBIREA-RECORD, AŞTEPTATĂ DE PATRU LUNI
Astfel, în octombrie 2011, Curtea Supremă de Justiţie a obligat statul să-i plătească prejudicii morale de 55.000 de lei. Iniţial, Nicolae solicitase despăgubiri de 80.000 de lei. Prima instanţă i-a satisfăcut integral cererea, însă Curtea de Apel a redus suma la 5.000 de lei. Ulterior, CSJ a decis printr-o hotărâre irevocabilă să oblige statul la plata a 55.000 de lei. Tânărul îşi aşteaptă de patru luni banii. Deşi spune ca aceştia nu acoperă integral prejudiciul moral cauzat, se arată satisfăcut de decizia CSJ. Potrivit lui, majoritatea victimelor torturii şi ale relelor tratamente fie primesc sume simbolice, fie nu li se oferă nimic. Nicolae Bairactari consideră că cei doi ani de procese reprezintă un termen rezonabil, în raport cu alte dosare care se examinează mai mult de 3-4 ani.
Potrivit lui Nicolae Bairactari, mulţi dintre tinerii care au devenit victime ale torturii sau relelor tratamente şi-au pierdut încrederea în sistemul judiciar şi de multe ori renunţă să meargă mai departe. Tânărul îi încurajează şi pe alţii să nu cedeze. Mai mult, spune că este gata să ofere consultaţii gratuite şi sfaturi celor care încearcă să obţină despăgubiri pentru că au fost