La Marsilia s-a deschis luni, pentru o săptămănă al 6-lea Forum mondial al apei. 20 de mii de specialişti, industriaşi, reprezentanţi ai societăţii civile dar şi lideri politici din 140 de ţări din lume sunt aşteptaţi în oraşul francez de la Mediterană ca să discute despre accesul la apă pentru toată lumea.
Trebuie spus că potrivit unui raport ONU între 800 de milioane şi un miliard de oameni - în mare parte originari din Africa - nu au acces la o apă potabilă.
"Doar 60 la sută din locuitorii Africii subsahariene au acces la apă potabilă fată de aproape 90 de procente pentru restul populatiei mondiale".
Semnalul de alarmă tras de Naţiunile Unite induce imediat o întrebare la care încearcă să răspundă participanţii la Forumul Mondial de la Marsilia: cum se poate permite un acces universal, adică pentru toţi, la apă potabilă până în 2030?
Dacă până acum, la precedentele 5 întâlniri de acest gen organizate la iniţiativa Consiliului Mondial al Apei nu s-a făcut decât diagnosticul privind accesul la apă în lume, de această dată miile de participanţi vor încerca să aducă şi soluţii concrete. Era şi momentul.
Tot potrivit raportului ONU, creşterea populaţiei mondiale - vom fi 9 miliarde în 2050 - şi încălzirea climei va agrava inundaţiile şi secetele şi deci vor ameninţa resursele de apă. În deschiderea forumului de la Marsilia, François Fillon s-a făcut avocatul unei noi guvernanţe mondiale a apei.
Premierul Franţei a promis în acest sens 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea programelor de asanare a apei.
De partea sa, Vaticanul a propus crearea unor tribunale care să pronunţe sancţiuni împotriva celor care nu permit acesul la apă populaţiilor.
Accesul la apă este de altfel recunoscut de ONU ca un drept al omului.
ONG-uri ecologiste şi de solidaritate, reunite tot la Marsilia în cadrul u