Banca Centrală Europeană (BCE) și-a înăsprit atitudinea față de politica fiscală a zonei euro, cerând creșterea gradului de severitate a sancțiunilor prevăzute în nou semnatul tratat fiscal, precum și „arătarea cu degetul” a țărilor care încalcă aceste prevederi.
Criza datoriilor suverane a condus la o reformă a reglementărilor fiscale ale uniunii monetare, proces care a culminat prin semnarea, în ianuarie, a unui acord fiscal, de inspirație germană, care legiferează disciplina fiscală.
Află de ce Banca Centrală Europeană va fi mult mai reticentă în viitor de a mai lua măsuri de stimulare a economiei
Cu toate acestea, în cadrul unui raport asupra propunerilor de reglementare fiscală a Uniunii Europene pentru un grad mai eficient de monitorizare a bugetelor și de supraveghere a țărilor aflate în dificultate, BCE consideră, fără echivoc, că există posibilități de îmbunătățire, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Deși obsesia germană despre disciplina fiscală a îngrijorat mulți economiști din sânul zonei euro și din afara acesteia, Mario Draghi, președintele BCE, consideră că măsurile de reglementare fiscală mai dure sunt esențiale pentru viitorul zonei euro.
„Stâlpii de susținere” a zonei euro
Noile reglementări europene oferă „stâlpii de susținere a încrederii între state. Această încredere este esențială pentru uniunea monetară”, a declarat Draghi în cadrul unei conferințe de presă susținută săptămâna trecută la Frankfurt. „Pentru a putea continua, uniunea monetară are nevoie de disponibilitatea țărilor membre de a se supune unei discipline care să nu poată fi schimbată de niciun guvern, indiferent de motive”, a adăugat acesta citat de „Financial Times”.
Susținerea unor reglementări mai stricte de disciplină fiscală a fost, fără îndoială, pe placul Germaniei, ajutând la detensionarea relaț