Reforma acordurilor Schengen cerută de Nicolas Sarkozy este în realitate deja lansată la Bruxelles, iar ameninţările preşedintelui francez reprezintă de fapt „un mesaj de avertisment adresat în special Greciei, Bulgariei şi României", au apreciat diplomaţi europeni, citaţi de AFP.
Nicolas Sarkozy a ameninţat duminică cu ieşirea Franţei din spaţiul european fără frontiere Schengen dacă nu va obţine o reformă de fond, care, în realitate, este deja în curs la Bruxelles şi vizează să permită consolidarea controalelor în caz de imigraţie masivă.
Această reformă este realizată în tăcere la nivel european, după ce a fost angajată la cererea mai multor ţări, în principal Franţa, Italia şi Germania, în primăvara lui 2011, din cauza afluxului de imigranţi clandestini generat de Primăvara Arabă, în particular tunisieni care veneau în Franţa via Italia, transmite Mediafax.
De atunci, acest dosar complex a fost preluat de Guverne, în detrimentul Comisiei Europene, ale cărei prerogative erau deja limitate în acest domeniu.
Reforma în curs a acestui imens spaţiu de circulaţie fără paşaport - care include 22 dintre statele UE (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, României şi Ciprului), plus patru ţări asociate, între care Elveţia - conţine două propuneri legislative. „Ceea ce spune Sarkozy este de fapt ceea ce negociem de mai multe luni", a apreciat un diplomat european.
Restabilirea controalelor, în discuție
Principala reformă studiată prevede ca, pe viitor şi ca ultim resort, statele Schengen să poată restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen în cazul unui aflux de imigranţi masiv şi necontrolat.
La ora actuală, statele pot introduce controale numai în caz de ameninţări teroriste sau în cazul unor mari evenimente, cum sunt summituri ale şefilor de stat sau competiţii sportive.
Noua clauză de