Imigranții ilegali pot ajunge aproape oriunde în lume. Costurile acestei aventuri sunt însă imense
Ca să treci râul Evros, principala poartă de intrare în Europa a imigranților ilegali din Asia, ai nevoie de doar câteva minute. Câteva minute înspăimântătoare. Contrabandiștii turci sunt, în general, înarmați. Apoi râul e, cel puțin iarna, extrem de rece și brăzdat de curenți puternici. După ce achită câte 300 de euro fiecare, oamenii sunt îngrămădiți în bărci de cauciuc; unii sunt cuprinși de atacuri de panică, în primul rând pentru că nu știu să înoate.
Așa că poposirea în Grecia e o reală ușurare. Mulți dintre ei sunt arestați preventiv sau se predau singuri poliției, și de obicei primesc acte de ședere timp de 30 de zile pe teritoriul grec. Cei care intră în țară în apropiere de Alexandroupolis se duc de obicei în gară. Aici, la Café Paris, vor da de câțiva marocani care le aranjează transportul: „biletul“ pentru drumul Grecia - Franța într-un compartiment ascuns dintr-un tir costă 4.000 de euro. Cu avionul e „mult prea complicat“. În plus, o rută tot mai populară o ia prin Balcanii de Vest, iar un drum de la Alexandroupolis până la intrarea în Austria în compania unor contrabandiști greci, albanezi, sârbi și marocani e cam 2.800 de euro.
Cei mai mulți imigranți care au intrat ilegal în Grecia au trecut Evrosul. În 2009, poliția din această regiune a înregistrat 8.800 de imigranți; în 2010 - 47.000, iar în 2011, 55.000. Numai în luna ianuarie a acestui an au fost monitorizați 2.800 de imigranți. Majoritatea vin din Pakistan, urmați de Afganistan, Bangladesh, Algeria și Congo.
Imigranții ilegali sunt ca apa, crede cercetătoarea Despia Syrri: dacă blochezi un canal de scurgere, imediat va apărea un altul. Până acum, cei care nu voiau să se stabilească în Grecia își găseau ceva temporar de lucru până mergeau mai departe. Unii dintre ei făceau ro