Luni dimineaţă, în sala de conferinţe a Centrului Muzeal „Delta Dunării“ din Tulcea (acvariu) a avut loc Adunarea Generală Regională a Societăţii Mondiale de Conservare a Sturionilor, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării, în parteneriat cu Societatea Mondială de Conservare a Sturionilor şi cu Intitutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
Pe lângă specialiştii din Franţa, Germania, Turcia sau China, la evenimentul de azi au participat, în premieră pentru Tulcea, şi cercetători din Ucraina, pe care tulcenii care studiază sturionii îi cunosc numai din literatura de specialitate.
Ziua a început cu un minisimpozion ştiinţific unde s-a discutat despre popularea fluviului Dunărea cu sturioni sau despre tehnicile de reproducere artificială a acestei specii.
„Sunt pentru prima dată aici cercetători din Ucraina pe care nu-i cunoşteam decât din literatură şi sunt membrii ai Academiei de Ştiinţe China. Noi am prezentat o trecere în revistă a programului românesc de populare a Dunării cu pui de sturioni, început în 2005 şi din păcate sistat din 2010. Avem speranţe că Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului vor să continue programul de refacere a populaţiei de sturioni în Dunăre şi este posibil ca acest program să se reia. Dar suntem de acord cu opiniile prezentate aici, că redresarea acestei specii nu se poate face de la un an la altul, şi nu se face nici în trei şi nici în cinci ani, ci este un proces de durată. Foarte importantă este continuitatea în aceste activităţi“, a mai precizat dr. Radu Suciu, cercetător în cadrul INCDDD.
Acesta a mai precizat că, din datele adunate până acum, nu se pune problema prelungirii perioadei de prohibiţie la sturioni după anul 2016. Astfel, pescuitul acestei specii va putea fi reluat după patru ani, dar în condiţii ce se vor stabili de abia la finalul perioadei de prohibi