Schimbul de obligaţiuni greceşti a declanşat plata unor CDS-uri de trei miliarde de dolari (2,3 mld. euro) Miniştrii de finanţe din zona euro au deblocat 35,5 miliarde de euro pentru ajutarea Greciei Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble nu exclude al treilea bailout pentru statul elen Economistul Nuriel Roubini anticipează că Portugalia va fi următorul stat care-şi va restructura datoria.
Norii negri de furtună de deasupra Europei s-au risipit pentru moment după ce Grecia a convins, nu fără a folosi forţa legii, investitorii privaţi să participe la cel mai mare schimb de obligaţiuni din istoria recentă a lumii, iar miniştrii de finanţe ai zonei euro au deblocat 35,5 miliarde euro, o parte din cei 130 miliarde euro stabiliţi pentru cel de-al doilea pachet de baiout destinat Atenei.
Grecia a anunţat că obligaţiuni de 197 miliarde euro din titlurile de 206 miliarde euro deţinute de investitorii privaţi, printre care bănci şi fonduri de pensii, vor fi preschimbate în noi obligaţiuni, ceea ce va duce la înjumătăţirea datoriei greceşti controlată de sectorul privat, scrie The Wall Street Journal.
Schimbul de obligaţiuni
Iniţial, deţinătorii de obligaţiuni s-au oferit să schimbe datorii de 152 mld. euro în obligaţiuni supuse legii greceşti, ceea ce înseamnă o rată de participare de 85,8%, şi datorii de 20 miliarde euro în titluri sub legi străine. Pentru ca datoria elenă să poată fi redusă la 120% din PIB până în 2020, aşa cum au în vedere guvernul şi creditorii internaţionali, rata de participare ar fi trebuit să fie de 95%. De aceea, Atena a declanşat clauze retroactive de impact colectiv, prin care forţează investitorii privaţi să participe la schimbul de obligaţiuni. În acest fel
s-a ajuns la o participare de 95,7%. Grecia aşteaptă noi participanţi care deţin obligaţiuni supuse