În cadrul întâlnirii de astăzi de la Bruxelles, miniștrii de Finanțe ai zonei euro vor readuce în discuție problema creșterii puterii financiare a fondului de urgență al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), în vederea protejării Spaniei, Portugaliei și a altor economii europene vulnerabile împotriva crizei datoriilor suverane.
Conform publicației financiare „Financial Times”, una din opțiunile care va fi adusă în discuție este combinarea fondului temporar de urgență al zonei euro (EFSF), care va expira anul viitor și care mai dispune de aproximativ 250 de miliarde de euro, cu fondul permanent de asistență financiară, ESM, de 500 de miliarde de euro, care va intra în funcțiune începând cu luna iulie. Acest lucru, însă, se va lovi de opoziția Germaniei, țară care s-a dovedit reticentă în a majora expunerea contribuabililor săi față de programele de salvare financiară a țărilor de la periferia zonei euro.
Citește mai multe despre neînțelegerile din sânul zonei euro cu privire la sporirea puterii financiare a ESM
Întâlnirea Eurogroup de astăzi va da startul unei săptămâni agitate în care țările membre vor cere aprobarea parlamentară a celui de-al doilea fond de urgență destinat Greciei, în valoare de 130 de miliarde de euro, fond care a fost condiționat de restructurarea datoriei suverane a statului elen.
Contribuția Fondului Monetar Internațional
Consiliul director al Fondului Monetar Internaional se va reuni, la rândul său, joi, pentru a decide dacă FMI va susține noul program de salvare a Greciei precum și nivelul de contribuție al instituției financiare la acest program.
Christine Lagarde, directorul general al FMI a declarat, vineri, că va recomanda o contribuție de 28 de miliarde de euro, cu mult sub nivelul împrumuturilor acordate de această instituție față de alte țări europene care se confru